Προσφώνηση Προέδρου κ. Ζομπανάκη

Προσφώνηση Προέδρου κ. Ζομπανάκη
Προσφώνηση Προέδρου κ. Ζομπανάκη

Σας παραθέτουμε την προσφώνηση του Προέδρου της Αδελφότητος μας κ. Ανδρέα Ζομπανάκη από την εκδήλωση της Αδελφότητος για τη Θρονική Εορτή του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αίθουσα του Μεγάρου της Αρχαιολογικής Εταιρείας (11η Δεκεμβρίου 2014):

«Καλησπέρα σας και καλώς ήλθατε στην αποψινή εκδήλωση μας. Ομιλητής μας θα είναι ο διακεκριμένος καθηγητής του Πανεπιστημίου Columbia κ. Charles Calomiris.

Θέλω να ξεκινήσω τη σύντομη προσφώνησή μου με δυο λόγια για την Αδελφότητα Οφφικιάλων του Οικουμενικού Πατριαρχείου «Παναγία η Παμμακάριστος». Η Αδελφότητά μας ιδρύθηκε το 1991 και τα περί τα 300 μέλη της προέρχονται από όλον τον κόσμο (εκτός των Η.Π.Α.) και ανήκουν στον ακαδημαϊκό, τον πολιτιστικό, τον επιστημονικό και τον επιχειρηματικό κόσμο. Σκοπός της Αδελφότητος είναι η υποστήριξη και η ενίσχυση του έργου του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Στα 23 χρόνια λειτουργίας της, η Αδελφότης έχει αναπτύξει αξιόλογη δράση σε πολλούς τομείς (αναστήλωση ναών, συνέδρια, πολιτιστικές εκδηλώσεις, εκδόσεις, φιλανθρωπικό έργο, οικολογικές πρωτοβουλίες κ.ά.), στηρίζοντας αποτελεσματικά αντίστοιχες πρωτοβουλίες και δράσεις του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι το κέντρο της παγκόσμιας Ορθοδοξίας, ο ύπατος θεσμός του Γένους, με μακρά ιστορία και με υπερεθνικό ρόλο. Για εμένα προσωπικά, ως Έλληνα της διασποράς, το Οικουμενικό Πατριαρχείο αποτελεί τη ζωντανή συνέχεια της ιστορίας και της επιβίωσης ενός λαού και ενός έθνους με χιλιάδες χρόνια ιστορία. Στηρίζοντας το Οικουμενικό Πατριαρχείο, δεν στηρίζουμε μόνον την ορθόδοξη πίστη μας, αλλά και το Γένος μας και τη συνέχεια μιας μακράς και λαμπρής ιστορικής πορείας.

Δύο λόγια για τον αποψινό μας ομιλητή, τον εξαίρετο και διακεκριμένο καθηγητή κ. Καλομοίρη. Το βιογραφικό του είναι πραγματικά εντυπωσιακό. Θα επιχειρήσω να παρουσιάσω σύντομα την προσφορά, τις επιτυχίες και τις διακρίσεις του, ελπίζοντας ότι δεν τον αδικώ.

Γεννημένος στην Αμερική από Έλληνες γονείς, απεφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Yale με summa cum laude και στη  συνέχεια τελείωσε το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο Stanford της Καλιφόρνιας. Έχοντας διδάξει στα Πανεπιστήμια  Northwestern, Wharton και στο Univesirty of Illinois, κατέληξε στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης, το 1997. Το ερευνητικό του έργο αναφέρεται στον τραπεζικό χώρο, στην οικονομική ιστορία, σε θέματα χρηματοοικονομικής και σε άλλους παρεμφερείς κλάδους. Έχει διατελέσει σύμβουλος και συνεργάτης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Παγκόσμιας Τράπεζας, του Federal Reserve, WTO και του Eυρωπαϊκού Συμβουλίου. Του έχουν απονεμηθεί πολλά τιμητικά βραβεία και το 2010 ονομάστηκε ένας από τους δέκα κορυφαίος καθηγητές Οικονομικών του κόσμου. Το περιοδικό Economist τον έχει συμπεριλάβει μεταξύ των πιο σημαντικών οικονομολόγων παγκοσμίως και το βιβλίο του «FRAGILE BY DESIGN: THE POLITICAL ORIGIN OF BANKING CRISES AND SCARCE CREDIT» ανακηρύχθηκε από τους Financial Times Business Book of the Year.

Είναι μεγάλη μου τιμή να υποδέχομαι απόψε με την ιδιότητα του Προέδρου της Αδελφότητός μας τον κ. Charles Καλομοίρη.  Ο τίτλος της ομιλίας του είναι: «Why are Banks so Fragile?: Γιατί είναι τόσο εύθραυστες οι τράπεζες;»

Ανδρέας Ζομπανάκης.»

επιστροφή