Διαδρομή: Αρχική Σελίδα »

Το Άγιο Δωδεκαήμερο στην Πόλη

Το Άγιο Δωδεκαήμερο στην Πόλη
Το Άγιο Δωδεκαήμερο στην Πόλη
Το Άγιο Δωδεκαήμερο στην Πόλη
Το Άγιο Δωδεκαήμερο στην Πόλη
Το Άγιο Δωδεκαήμερο στην Πόλη

Με κατάνυξη η Ρωμηοσύνη της Πόλης εόρτασε το Άγιο Δωδεκαήμερο. Επίκεντρο, όπως πάντα, ήταν ο ναός του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου στο Φανάρι. Η Χριστουγεννιάτικη Θεία Λειτουργία, όπως η Λειτουργία των Θεοφανείων και η τελετή της κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού στα νερά του Κερατίου Κόλπου μεταδόθηκαν τηλεοπτικώς στην Ελλάδα.

Η Αδελφότης μας εκπροσωπήθηκε από τον Γενικό Γραμματέα Εντιμολογιώτατο κ. Κωνσταντίνο Δεληκωσταντή.

Η Αυτού Θειοτάτη Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαίος λειτούργησε στον Πατριαρχικό Ναό τα Χριστούγεννα και τα Θεοφάνεια και χοροστάτησε κατά την εορτή του Μεγάλου Βασιλείου. Συμμετείχε σε πολλές εορταστικές εκδηλώσεις, μεταξύ αυτών και σε εκδήλωση πλαισιωμένη από ομάδα και χορωδία της Ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, η οποία υποστήριξε το καλοκαίρι του 2014 την παιδική κατασκήνωση της νήσου Πρώτης των Πριγκηποννήσων.

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η προσκυνηματική επίσκεψη του Παναγιωτάτου, την 7η Ιανουαρίου, εορτή στης Συνάξεως του Τιμίου Προδρόμου, στον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννου των Χίων στην περιοχή του Γαλατά, 50 ολόκληρα χρόνια μετά την κατάληψή του από τους διαδόχους του Παπα-Ευθύμ. Ως Διάκονος, ο Παναγιώτατος είχε συμμετάσχει σε λειτουργίες στο Ναό αυτό, αρχές της δεκαετίας του 1960.

Σε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας κ. Αχμέτ Νταβούτογλου, την 2α Ιανουαρίου 2015, ο Παναγιώτατος διατύπωσε επίσημα το αίτημα της επιστροφής στο Οικουμενικό Πατριαρχείο των τριών Ναών της περιοχής Γαλατά, που κατασχέθηκαν παράνομα από την ομάδα του διαβόητου Παπα-Ευθύμ, το δήθεν Τουρκο-Ορθόδοξο Πατριαρχείο. Οι τρεις αυτοί Ναοί είναι: η Παναγία η Καφφατιανή, που καταπατήθηκε το 1924, ο Άγιος Νικόλαος και ο Άγιος Ιωάννης των Χίων, οι οποίοι κατελήφθησαν το 1965

Σας παραθέτουμε μερικά φωτογραφικά στιγμιότυπα από τα γεγονότα των Αγίων Ημερών στην Κωνσταντινούπολη.

επιστροφή