Προσφώνηση του Προέδρου κατά την τελετή της κοπής της Αγιοβασιλόπιτας

Προσφώνηση του Προέδρου κατά την τελετή της κοπής της Αγιοβασιλόπιτας
Προσφώνηση του Προέδρου κατά την τελετή της κοπής της Αγιοβασιλόπιτας

Θεοφιλέστατε Επίσκοπε Χριστοπόλεως κύριε Μακάριε, Εκπρόσωπε της Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου κυρίου κυρίου Βαθρολομαίου, Εντιμολογιώτατοι Άρχοντες, αξιότιμοι φίλοι της Αδελφότητός μας, Κυρίες και Κύριοι,

Σας καλωσορίζω στην αποψινή μας πανηγυρική σύναξη και εκφράζω προς όλους σας, εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου της Αδελφότητος, τις πιο θερμές ευχές για το 2017. Είθε το νέον έτος, με τις ευλογίες του Παναγιωτάτου, να είναι καιρός υγείας και καρποφορίας για όλους και τον καθένα μας χωριστά, ενιαυτός ειρήνης και προκοπής για το Γένος και την Πατρίδα.

Η σημερινή εκδήλωση είναι αφιερωμένη στον εορτασμό της συμπλήρωσης εικοσιπενταετούς Πατριαρχίας του Παναγιωτάτου. Όλα αυτά τα χρόνια, η ζωή και το έργο του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου ήταν παρουσία και μαρτυρία ενός Αποστόλου της ειρήνης και της καταλλαγής, ενός ανθρώπου του διαλόγου και των ανοιχτών οριζόντων, ενός μεγαλόπνοου οραματιστή. Προώθησε τη διαχριστιανική συνεργασία, τον διαθρησκευτικό διάλογο, αγωνίστηκε για την ευστάθεια της Ορθοδοξίας. Πιστός στη Παράδοση, αλλά και σύγχρονος, διαλλακτικός αλλά και ανυποχώρητος, όταν πρόκειται για τα Ιερά και τα Όσια της Ορθοδοξίας και του Γένους, εντυπωσίασε και εντυπωσιάζει με τον δυναμισμό του, με τις πρωτοβουλίες του, με τους αγώνες τους για την προστασία της δημιουργίας, με το ενδιαφέρον του για τους νέους. Μαζί με όλα αυτά, ο Πατριάρχης μας παρέμεινε ο ακούραστος και ευαίσθητος ποιμενάρχης, το στήριγμά των τέκνων της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας. Όσα κατόρθωσε ο Παναγιώτατος για τη διάσωση της πνευματικής μας κληρονομίας και των χριστιανικών μνημείων στη Μικρά Ασία, στον Πόντο και στην Ανατολική Θράκη, μας αφήνουν άφωνους.

Όπως θα έχετε πληροφορηθεί, το Οικουμενικό Πατριαρχείο ανακήρυξε το 2017 «έτος προστασίας της ιερότητος της παιδικής ηλικίας». Μυριάδες αθώων παιδιών είναι τα τραγικά θύματα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, των αιματηρών πολέμων και της πρωτόγνωρης μετακίνησης πληθυσμών. Ο Πατριάρχης μας αναδεικνύεται και πάλι συνήγορος της ανθρωπιάς, της αλληλεγγύης και της μέριμνας για την προστασία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Είναι βέβαιο ότι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος μας επιφυλάσσει και άλλες εκπλήξεις. Σίγουρα θα θαυμάσουμε και άλλα, πολλά και σπουδαία έργα του.

Πρέπει να είμαστε, Εντιμολογιώτατοι Άρχοντες, υπερήφανοι που φέρομε τον τίτλο του Οφφικιαλίου της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, επιλεγμένοι από τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο «κατ’ ιδίαν Αυτού Πατριαρχικήν φιλοτιμίαν και προαίρεσιν». Η τιμή αυτή πρέπει να μας ενδυναμώνει για να στηρίζουμε έργω και λόγω την Πρωτόθρονη Εκκλησία της Ορθοδοξίας και τον Σεπτό Προκαθήμενό της.

Άρχων, ο οποίος προσέφερε πολλά στον Οικουμενικό Θρόνο της Κωνσταντινουπόλεως, υπήρξε ο Μέγας Υπομνηματογράφος Ιωάννης Παπαμιχαλάκης, που απεβίωσε κατά το παρελθόν έτος. Διετέλεσε Πρόεδρος της Αδελφότητος για μια δεκαετία και διακρίθηκε για τις πρωτοβουλίες του και τον ενθουσιασμό του. Θα τον θυμόμαστε, θα τον τιμούμε και θα συνεχίσουμε το έργο του.

Η θητεία του παρόντος Διοικητικού Συμβουλίου της Αδελφότητος λήγει τον προσεχή Ιούνιο. Προσπαθήσαμε να επιτελέσουμε με υπευθυνότητα το έργο που μας ανατέθηκε. Εκφράζω τις ευχαριστίες μου προς όλα τα Μέλη του Δ.Σ., καθώς και προς τα Μέλη της Εξελεγκτικής Επιτροπής για την προσφορά τους.

Κλείνοντας, απευθύνω προς τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Χριστουπόλεως κύριο Μακάριο ειλικρινείς ευχαριστίες για την παρουσία του ανάμεσά μας με την ιδιότητα του Πατριαρχικού Εκπροσώπου. Σας παρακαλώ, Θεοφιλέστατε, να διαβιβάσετε στον Παναγιώτατο τα σεβάσματά και την υιϊκή αφοσίωσή μας και να τον διαβεβαιώσετε ότι θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για τα δίκαια του Οικουμενικού Θρόνου. Σας συγχαίρω και για το επίκαιρο θέμα της ομιλίας σας, που θα ακούσουμε σε λίγο, η οποία αναφέρεται στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Γνωρίζετε όλοι ότι η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος συνήλθε τον Ιούνιο του 2016 στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης υπό την Προεδρία της Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου. Παρά την αδικαιολόγητη αποχή τεσσάρων Ορθοδόξων Αυτοκέφαλων Εκκλησιών, η Σύνοδος διεκπεραίωσε με σύμπνοια το έργο της, για το οποίο θα μας μιλήσει ο Θεοφιλέστατος.

Εκφράζω πολλές ευχαριστίες στον Άρχοντα Έξαρχο του Οικουμενικού Θρόνου, Εντιμολογιώτατο Καπετάν Παναγιώτη Τσάκο, τον γενναιόδωρο αμφιτρύωνα της πανηγυρικής μας εκδήλωσης, για τη φιλοξενία στο Μέγαρο Μακεδονία, για εικοστή φορά, της τελετής κοπής της βασιλόπιτας της Αδελφότητος Οφφικιαλίων του Οικουμενικού Πατριαρχείου «Παναγία η Παμμακάριστος».

Σας ευχαριστώ όλους για την παρουσία σας.

 

Χρόνια πολλά και καλά!

επιστροφή