«Εορτή Εορτών στο Σαμπεζύ της Γενεύης»

«Εορτή Εορτών στο Σαμπεζύ της Γενεύης»

«Ευλόγησον Δέσποτα», σίγησε άγια η φωνή του πατριαρχικού διακόνου μέσα στο πατριαρχικό σταυροπήγιο του Αποστόλου Παύλου την Κυριακή του Θωμά, και μετέφερε θαρρείς όλο το εκκλησίασμα στην ατμόσφαιρα ενός μοναστηριού! Ο Πατριάρχης λειτουργός μαζί με επτά επισκόπους στην εκκλησία που χτίστηκε μέσα στους χώρους του Ορθοδόξου Κέντρου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, την πεντηκονταετηρίδα από την ίδρυση του οποίου γιορτάζουμε όλοι με ευφρόσυνα αισθήματα. Λάμπει κλήρος και λαός. Κατάμεστος ο ναός. Με επισήμους, εκπροσώπους άλλων δογμάτων, πρέσβεις της Ελλάδος, με καθηγητές, με άρχοντες οφφικιαλίους της Μητρός Εκκλησίας, με κόσμο από όλη την Ελβετία. Νοιώθεις την αξία και την ευλάβεια της πατριαρχικής λειτουργίας. Και την χαρά. Mαζί και τη χαρά του Πάσχα που έρχεται κι ενώνεται με τους κόπους τόσων πολλών επιτευγμάτων.

Η τριπλή γιορτή που μάς έχει ανακοινωθεί από τον ποιμενάρχη μας άγιο Ελβετίας κ. Ιερεμία πριν από αρκετούς μήνες πραγματοποιείται. Μαζί με τα πενηντάχρονα του Κέντρου (1966-2016), συμπίπτουν τα εικοσάχρονα του Ινστιτούτου Μεταπτυχιακών Σπουδών Ορθοδόξου Θεολογίας (1996-2016) και τα εικοσπεντάχρονα της πατριαρχίας του Οικουμενικού Πατριάρχου μας κ.κ. Βαρθολομαίου (1991-2016). Το Σαμπεζύ σεμνύνεται και αγάλλεται δικαίως!

Η επίσημη τελετή άρχισε την προηγούμενη μέρα με τους αναστάσιμους ύμνους βυζαντινής χορωδίας και τις ομιλίες των προσωπικοτήτων του Κέντρου και των συνεργατών του από τα πανεπιστήμια Φριβούργου και Γενεύης. Πως να φθάσει ο χρόνος να αναπτύξει κανείς την πορεία και την επιτυχή προσφορά αυτής της αποστολής;

Η προσφώνηση του προϊσταμένου του Κέντρου Σεβ. Μητροπολίτου Ελβετίας κ. Ιερεμία προς την Σεπτή Κορυφή του Κέντρου τον Οικουμενικό Πατριάρχη αναδεικνύει τον σημαντικό ρόλο του Κέντρου από το 1968 και την αδιαμφισβήτητη προσωπική συμβολή του Πατριάρχου στην διεξαγωγή της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Κρήτη τον περασμένο Ιούνιο. Στη συνέχεια οι ομιλητές αναφέρονται στην ιστορική πορεία του Κέντρου, του Ινστιτούτου Μεταπτυχιακών Σπουδών και στο πρόσωπο του Πατριάρχου: σε ένα διάστημα περίπου τριών ωρών προβάλλεται η πρόοδος των διαχριστιανικών σχέσεων, ο οικουμενικός διάλογος και η προσφορά του Κέντρου στην προώθησή του, η αγαστή και εποικοδομητική συνεργασία των δύο ελβετικών σχολών με το Ινστιτούτο, η λειτουργική και πνευματική ζωή των μεταπτυχιακών φοιτητών του Ινστιτούτου, η σημασία των διορθοδόξων σχέσεων και, τέλος, η συμβολή του Πατριάρχου στην οικολογική και κοινωνική ευθύνη του ανθρώπου πάνω στη γη, καθώς και ο ρόλος του στην προβολή της έννοιας της αλληλεγγύης μεταξύ των λαών ως τρόπου υπερβάσεως των αδιεξόδων της εποχής μας. Ο Πατριάρχης, περιλαμβάνοντας όλους στην δική του ομιλία, τους πρωτοστατούντες και συμμετέχοντες στο διάστημα αυτό του μισού αιώνος αγώνος και της βαθειάς προσηλώσεως στο καθήκον της Μητρός Αγίας Εκκλησίας, επαινεί τα πεπραγμένα και του Κέντρου και του Ινστιτούτου και καταλήγει με τους λόγους του χρυσορρήμονος προκατόχου αυτού Ιωάννου «Ὁ σταυρὸς ἡμῖν καύχημα. Διηκονήσαμεν ἁπλῶς τὸ χρέος τῆς Μητρὸς Ἐκκλησίας, ἔχοντες τὸν πρῶτον καὶ τελευταῖον λόγον τῆς εὐθύνης διὰ κάθε πρωτοβουλίαν... ὁμολογοῦμεν χάριτας εἰς τοὺς κατὰ καιροὺς συνεργοὺς καὶ συνκυρηναίους ἡμῶν... ἐπιλέγομεν μετὰ τοῦ θεορρήμονος καὶ προστάτου τοῦ ἡμετέρου τούτου Πατριαρχικοῦ Σταυροπηγίου Ἀποστόλου τῶν Ἐθνῶν Παύλου δόξα καὶ τιμή καὶ εἰρήνη παντί τῷ ἐργασθέντι καὶ ἐργαζωμένῳ ἐν τῇ ἱερᾷ αὐτὴ Στέγη τὸ ἀγαθὸν (Ρωμ.β΄ 10) εἰς δόξαν καὶ τιμὴ τοῦ μόνου Ἀγαθοῦ».
 

Στη δεξίωση που ακολούθησε στους χώρους του Κέντρου, ο Πατριάρχης συνομίλησε με πολλούς από τους παρευρισκομένους που θέλησαν να φιλήσουν το χέρι του. Το ίδιο συνέβη και στο επίσημο γεύμα που ακολούθησε στο ξενοδοχείο Intercontinental την Κυριακή του Θωμά. Εκεί όπου τον προσφώνησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος κ. Αθανάσιος, Πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Ορθοδόξου Κέντρου, με ιδιαίτερες ευχαριστίες και τιμές. Και εκεί όπου του δωρήθηκε το αναμνηστικό Σιγίλλιο της πεντηκονταετηρίδος από τον Σεβ. κ. Ιερεμία και τον Θεοφ. Επίσκοπο Λαμψάκου κ. Μακάριο, ο οποίος ως υπεύθυνος διοικήσεως του Κέντρου και του προσωπικού, είχε την ευθύνη του όλου επιτυχούς προγράμματος της γιορτής. Και όπου μοιράστηκαν σε όλους τα αναμνηστικά δώρα του Κέντρου για την σπουδαία αυτή επέτειο. «Παρακαλοῦμεν, καὶ δεόμεθα καὶ ἱκετεύομεν, τὸν Δοτῆρα παντὸς ἀγαθοῦ νὰ στερεώνῃ τὸν οἶκον τούτον εἰς αἰῶνα αἰῶνος. Οἶκον πλήρη πίστεως, φωτὸς προσφορᾶς, δυνάμεως, χάριτος καὶ ἀληθείας» είπε ο Πατριάρχης στο λόγο του στην λειτουργία προηγουμένως. Το ίδιο επανέλαβε και στο πέρας του γεύματος υπενθυμίζοντας όλους εμάς να φροντίζουμε παντοιοτρόπως και να προσέχουμε το Κέντρο στα χρόνια και χρόνια που έπονται.
 

Ρέα Ξενιάδου Πουρνάρα

Γενεύη, Απρίλιος 2017

επιστροφή