H εορτή του Άη Γιάννη στην «ακριτική» Μητρόπολη Δέρκων

H εορτή του Άη Γιάννη  στην «ακριτική»  Μητρόπολη Δέρκων
H εορτή του Άη Γιάννη  στην «ακριτική»  Μητρόπολη Δέρκων

Με την ευγενική παραχώρηση της κυρίας Ρέας Πουρνάρα αναδημοσιεύουμε ένα άρθρο της για την εορτή του Αγίου Ιωάννου στα περίχωρα της Πόλεως.

«Πώς μπορούν μια χούφτα Ρωμηοί να λαμπρύνουν την εκκλησία τους την ημέρα της εορτής της, στην μακρινή περιοχή του Γενιμαχαλά στο Βόσπορο, που μια εκαντονταετία πριν είχε αποκλειστικά και μόνο Ρωμηούς κατοίκους; Έχω σχετικά ακούσματα από την γιαγιά μου, που γεννήθηκε εδώ το 1906 από γονείς που μόλις έφθασαν να εγκατασταθούν από τη Νεάπολη της Καππαδοκίας...

Στο αντίκρυσμα κιόλας της εικόνας του Γενεσίου του Αη Γιάννη στο νάρθηκα του ναού, στολισμένη γύρω γύρω με τριπλή σειρά από κιτρινοπορτοκαλιά καλοκαιρινά λουλούδια στεφανωμένα στην κορυφή της σε σταυρό, νοιώθεις ήδη την εορτή! Οι ψαλμωδίες ακούγονται από μέσα καλλίφωνες, πέντε άνθρωποι στα στασίδια τους γεύονται την χαρά του όρθρου!

Η εκκλησία πεντακάθαρη, τα μανουάλια μπροστά στις παλαιές εικόνες με κεριά για άναμα, τις προσκυνώ όλες, έτσι όπως μάθαμε από μικροί... Σιγά-σιγά έρχεται ο κόσμος. Ο άγιος Δέρκων ετοιμάζεται να λειτουργήσει. «Αποστόλου του σεβασμιωτάτου και θεοπροβλήτου μητροπολίτου της αγιοτάτης μητροπόλεως Δέρκων, υπερτίμου και εξάρχου Βοσπόρου Θρακικού και Κυανέων...». Είμαστε πράγματι πολύ κοντά στα βόρεια σύνορα της επαρχίας του, νοιώθεις το εύρος του τίτλου του Δεσπότη! Και στη διάρκεια της λειτουργίας την σημασία και την συμβολή της εορτής του Γενεσίου του Αη Γιάννη.

Αυτή μάς μεταφέρει εξάλλου και ο ωραίος λόγος του π. Αδαμαντίου, ιερέως της Μητροπόλεως, που έχει την τιμή να εκφωνήσει με δέος μπροστά στον Δεσπότη του και με χαρά μπροστά στο εκκλησίασμα: τρεις οι γενέθλιες εορτές του πανυγηρίζει η Εκκλησία μας και μάς τις απαριθμεί με την σειρά του εκκλησιατικού ημερολογίου: της Παναγίας, του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου και του Χριστού. Μας μιλά για το μεγάλο νόημα της πορείας του Προδρόμου για την έλευση του Χριστού, που συνδέεται τόσο αρμονικά με το τροπάριο της γιορτής. Στη συνέχεια η αρτοκλασία κατά το έθιμο και η απόλυση με τον πατρικό λόγο του αγ. Δέρκων κ. Αποστόλου γιά όλους. Με ειδική αναφορά για τους κοπιώντας στο ναό, τόν άξιο επίτροπο κ. Γιώργο Κωνσταντινίδη, γέννημα θρέμα της Κοινότητας, και την σύζυγο του που τον φροντίζουν τόσο καλά, για τους ψάλλοντες κ. Αντώνη Χατζόπουλο και την κυρία Ιωάννα Κατσικοπούλου, κόρη του αειμνήστου π. Βασιλείου, που υπηρέτησε χρόνια εδώ και για τους ιερείς π. Αντώνιο και π. Αδαμάντιο και διάκονο π. Πορφύριο που τον πλαισίωσαν στη λειτουργία.

Το κέρασμα το νηστίσημο στη συνέχεια και οι λίγες κουβέντες στην αίθουσα της Κοινότητας σε κάνουν να νοιώσεις για μια φορά ακόμη την εορτή. Είναι η σεμνότητα της Πόλης, η αρχοντιά της, που δένεται με την σεμνότητα, που ζει χρόνια και χρόνια σιωπηλά και ξέρει να κρατά γερά τα ήθη και τις παραδόσεις έστω και με τους λίγους πια ανθρώπους της…».

Ρέα Πουρνάρα

Πόλις, Ιούνιος 2017

επιστροφή