Διαδρομή: Αρχική Σελίδα »

Χριστουπόλεως Μακάριος: «Υιοθετήσαμε τον πολιτισμό της ευζωίας και της κατανάλωσης»

Χριστουπόλεως Μακάριος: «Υιοθετήσαμε τον πολιτισμό της ευζωίας και της κατανάλωσης»

Ο Επίσκοπος Χριστουπόλεως Μακάριος, βοηθός του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, στον οποίον έχει ανατεθεί η οργάνωση της εν γένει Παιδείας στην Εκκλησία της Εσθονίας, όντας ένας εκ των πλέον ευρυμαθών ιεραρχών του Οικουμενικού Θρόνου επισκέπτεται τις Ηνωμένες Πολιτείες και πιο ειδικά το Σικάγο, όπου θα είναι ο κεντρικός ομιλητής στις εκδηλώσεις για τη Γιορτή των Ελληνικών Γραμμάτων.

Σε συνέντευξή του στον «Εθνικό Κήρυκα», είπε ότι «στο Σικάγο με φέρνει η φιλάδελφη πρόσκληση του νέου Μητροπολίτου κ. Ναθαναήλ, για μια γιορτή που οργανώνει η Μητρόπολή του σχετικά με τα Ελληνικά Γράμματα.

Στη γιορτή αυτή, που γίνεται με την ευκαιρία της μνήμης των Αγίων Τριών με παρακάλεσαν να εκφωνήσω την πανηγυρική ομιλία».

Τον ρωτήσαμε ποια θέματα θα αναπτύξει για τα Ελληνικά Γράμματα και τους Τρεις Ιεράρχες.

«Θα τονίσω ότι τα Ελληνικά Γράμματα, πέρα από τη δυνατότητα έκφρασης αλλά και πρόσβασης που μας δίνουν στην πολύτιμη Πατερική γραμματεία, στην Ορθόδοξη Θεολογία και στην αρχαιοελληνική φιλοσοφία, αποτελούν και ένα βασικό εργαλείο, για να κατανοήσουμε ένα υψηλό και μοναδικό πολιτισμό», μας είπε.

Και συνέχισε: «Το ξέρετε ότι στο Οικουμενικό μας Πατριαρχείο μιλούμε για τη Ρωμιοσύνη. Η Ρωμιοσύνη είναι μια ιδέα. Ενας τρόπος ζωής. Και για την κατανόηση αυτού του τρόπου ζωής βοηθούν αναμφισβήτητα τα Ελληνικά Γράμματα, τα οποία είναι μια διαχρονική αξία του Γένους μας».

Για τα Ελληνικά Γράμματα και τι εννοούμε με αυτά, ο Επίσκοπος κ. Μακάριος είπε: «Πιστεύω ότι μιλούμε για τη σωρευμένη πείρα, τη συνείδηση, τα ‘πιστεύω’ και τις αξίες των προγόνων μας. Πρόκειται για συνδυασμό της ιστορικής, εθνικής και πολιτισμικής μας ταυτότητας, στοιχείων συνυφασμένων με τη χριστιανική πίστη και την Ορθόδοξη Εκκλησία.

Στη σκέψη μου υπάρχει ένα τρίπτυχο: Ελληνικά Γράμματα, Ρωμιοσύνη και Ορθόδοξο βίωμα. Για να γίνει αυτό αντιληπτό, ας σκεφτούμε ότι η Ελλάδα μας, όταν ήταν γεωγραφικά και κρατικά ανύπαρκτη, έδωσε τα πάντα: πολιτισμό, γλώσσα, παιδεία, πίστη, τέχνες, ιδανικά, ποιότητα ζωής. Σήμερα που η Ελλάδα έχει κρατική υπόσταση, όλα κινδυνεύουν και όλα χάνονται. Και δεν φταίνε γι’ αυτό οι σκοτεινές δυνάμεις ή οι εντολές του κέντρου των Βρυξελλών, αλλά φταίει η αλλαγή του τρόπου της ζωής μας. Υιοθετήσαμε τον πολιτισμό της ευζωίας και της κατανάλωσης, που δεν ταυτίζεται με τον πολιτισμό της Ρωμιοσύνης και των Ελληνικών Γραμμάτων».

Μιλώντας για την Ομογένεια καθότι σπούδασε επί μακρά σειρά ετών στη Βοστώνη, ανέφερε πως «αισθάνομαι συγκίνηση και υπερηφάνεια για την Ομογένειά μας. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι εδώ ενσαρκώνεται με τον καλύτερο τρόπο η ιδέα της Ρωμιοσύνης, αφού το βίωμα των ομογενών μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ελληνοχριστιανική μας παράδοση. Αυτό ασφαλώς οφείλεται στις προσπάθειες των κατά τόπους ιεραρχών μας και των κοινοτήτων, που αγωνίζονται ποικιλοτρόπως, ώστε η ιδέα του Ελληνισμού να μεταλαμπαδεύεται από γενεά σε γενεά».

Στην ερώτηση πώς αισθάνεται που είναι Βοηθός Επίσκοπος του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, είπε πως «δοξάζω τον Θεό για τη μεγάλη αυτή τιμή να είμαι ιεράρχης του Οικουμενικού Θρόνου και υπό το ωμοφόριο του Πατριάρχου Βαρθολομαίου.

Ο Πατριάρχης μας είναι ένας μοναδικός και πολύ ευλογημένος άνθρωπος. Σε διδάσκει δίχως να κάνει τον δάσκαλο. Ολη του η ζωή είναι ένα μάθημα. Μια και εορτάζουμε τους Τρεις Ιεράρχες, να μου επιτρέψετε να χρησιμοποιήσω μια φράση του Ιερού Χρυσοστόμου, που νομίζω πως ταιριάζει απόλυτα στον Πατριάρχη μας. ‘Ου γαρ διδάσκων μόνον, ουδέ φθεγγόμενος, αλλά και ορώμενος απλώς, ικανός εστι άπασαν αρετής διδασκαλίαν εις την των ορώντων ψυχήν εισαγαγείν’.

Αυτός είναι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Δεν θέλω να πω περισσότερα, διότι είναι σαν να θέλω να κάνω μάθημα στα παιδιά για το ποιος είναι ο πατέρας τους. Εδώ στην Αμερική ο Πατριάρχης είναι ο πατέρας σας. Σας ξέρει και τον ξέρετε καλά».

Μιλώντας για την Εκκλησία της Εσθονίας και τις σχέσεις της με την Ορθόδοξη Δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Μόσχας, υπογράμμισε πως «η Εκκλησία της Εσθονίας είναι μια μαρτυρική Εκκλησία. Εχει περάσει πολλά και έχει αγωνιστεί να αναστηθεί από τις στάχτες της. Ο σημερινός Προκαθήμενος Μητροπολίτης Στέφανος είναι αγωνιστής. Η Εσθονία τού οφείλει πολλά. Θέλω να πιστεύω ότι στο μέλλον θα αναδειχθεί και θα εκτιμηθεί η εκεί προσφορά του ακόμη περισσότερο. Πρόκειται, βέβαια, για μια μικρή Εκκλησία, όχι με μεγάλη οικονομική άνεση. Πιστεύω ότι είναι μια ιεραποστολική Εκκλησία που ακόμη εξαπλώνεται και αυξάνεται. Οι σχέσεις με τη Μόσχα δεν είναι και πολύ καλές. Υπάρχει μια διακριτική αλλά σταθερή απόσταση μεταξύ των δύο Εκκλησιών».

Ο Επίσκοπος Μακάριος είναι πτυχιούχος της Ανωτέρας Εκκλησιαστικής Σχολής Αθηνών και της Θεολογικής του Πανεπιστημίου της Αθήνας.

Μεταπτυχιακές σπουδές πραγματοποίησε στον τομέα της Χριστιανικής Ηθικής στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, από όπου απέκτησε τον τίτλο Master of Sacred Theology, στον τομέα της Ιστορίας Επιστημών της Σχολής Τεχνών και Επιστημών του Πανεπιστημίου του Harvard από όπου απέκτησε τον τίτλο Master of Arts, στον τομέα της Βιοηθικής της Σχολής Τεχνών και Επιστημών του Πανεπιστημίου του Monash, από όπου απέκτησε τον τίτλο Master of Bioethics, ενώ παρακολούθησε και μαθήματα φιλοσοφίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου της Λουβαίν.

Η διδακτορική του διατριβή εγκρίθηκε με «άριστα» από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και εκδόθηκε με τον τίτλο «Κλωνοποίηση: Ηθικοκοινωνικές και Θεολογικές Συνιστώσες».

Ασχολείται με θέματα Βιοηθικής και Ποιμαντικής. Ιδρυσε την εκδοτική σειρά «Παντοδαπά της βιοηθικής», η οποία τελεί υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Διδάσκει από το 2003 στην Πατριαρχική Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Ηρακλείου, ενώ έχει κατά καιρούς διδάξει μαθήματα σε διάφορα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, μεταξύ των οποίων στο Ελληνικό Κολέγιο της Βοστώνης (2000), στις Ιατρικές Σχολές των Πανεπιστημίων Κρήτης (2002-2015), Θεσσαλίας (2007-2015) και Αθήνας (2009-2015) και στο Θεολογικό Σεμινάριο «Αγιος Πλάτων», της Αυτόνομης Εκκλησίας της Εσθονίας (2011-2015).

https://www.romfea.gr/oikoumeniko-patriarxeio/26678-xristoupoleos-makarios-uiothetisame-ton-politismo-tis-euzoias-kai-tis-katanalosis?fbclid=IwAR3dEYMVoAui46v8qRfMWHIO0_iX2MJA4XIUIGtApmWZmOtTBqNR5WC0Fp4

επιστροφή