Διαδρομή: Αρχική Σελίδα »

Χώροι διακοινοτικής μουσικής δημιουργίας στην Κωνσταντινούπολη, 17ος-19ος αι.

Χώροι διακοινοτικής μουσικής δημιουργίας στην Κωνσταντινούπολη, 17ος-19ος αι.

Η «Ώσμωση των Πολιτισμών» – ο κύκλος διαλέξεων του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού – που υλοποιείται με πρωτοβουλία και διοργάνωση του Αν. Προέδρου του Συμβουλίου Γιώργου Χατζηστεργίου, συνεχίζεται τον φετινό χειμώνα φιλοξενώντας τον Παναγιώτη Πούλο, Λέκτορα Τμήματος Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών, ΕΚΠΑ, στην διάλεξή του με θέμα “Χώροι διακοινοτικής μουσικής δημιουργίας στην Κωνσταντινούπολη, 17ος-19ος αι."

Σας περιμένουμε την Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2019 και ώρα 6.30 μμ, στο κτίριο της ΕΛΛΕΤ (Τριπόδων 28, Πλάκα) για μια ενδιαφέρουσα, μουσική συζήτηση!

Ο πολιτισμικός πλουραλισμός των αστικών κέντρων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας μέσω συγκεκριμένων θεσμών και μορφών κοινωνικότητας υπήρξε καθοριστικός για τη μουσική δημιουργία. Η διάλεξη εστιάζει στους δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους μουσικής δραστηριότητας στην Κωνσταντινούπολη από την πρώιμη νεώτερη έως την ύστερη οθωμανική περίοδο και διερευνά τα όρια της πολιτισμικής και κοινωνικής ώσμωσης μεταξύ των διαφορετικών εθνο-θρησκευτικών κοινοτήτων (Μουσουλμάνων, Ρωμιών, Αρμενίων, Εβραίων). Στόχος της διάλεξης είναι να αναδείξει την έννοια του χώρου ως καταλυτικού στοιχείου στη διαμόρφωση των διακοινοτικών μουσικών σχέσεων και να συμβάλει μέσω της μουσικής στην κριτική κατανόηση της ιστορίας της  Κωνσταντινούπολης.

Θα ακολουθήσουν 3 ακόμα διαλέξεις σε μηνιαία βάση μέχρι και τον Μάιο 2019 (δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα στο www.ellet.gr )

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Μετά τη διάλεξη, το Εντευκτήριο της ΕΛΛΕΤ θα είναι ανοικτό, για όσους θέλουν να συνεχίσουν την συζήτηση με φίλους και να γευθούν τις λιχουδιές που έχει ετοιμάσει η κα Δέσποινα!  

(για κράτηση θέσεων: κα Κ. Βλάχου, τηλ. 210 – 32 25 245 / εσωτ. 112 )

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ: Χειμώνας - Άνοιξη 2019

-    24 Ιανουαρίου 2019: "Τα μετά την Άλωση: η ελληνική κοινότητα Κωνσταντινουπόλεως έως τα μέσα του 17ου αιώνα",

Κώστας Σταματόπουλος, Ιστορικός - Αντιπρόεδρος ΕΛΛΕΤ

-    26 Φεβρουαρίου 2019: “Χώροι διακοινοτικής μουσικής δημιουργίας στην Κωνσταντινούπολη, 17ος-19ος αι."

Παναγιώτης Κ. Πούλος, Λέκτορας Τμήματος Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών, ΕΚΠΑ

-    21 Μαρτίου 2019: "Πώς λειτουργεί η Ώσμωση Πολιτισμών στον σχεδιασμό των ρούχων;"

Γιάννης Τσεκλένης, Σχεδιαστής

-    16 Απριλίου 2019: "Φωτογραφική Νέκυια - Σκοτάδι και Φως"

Ελένη Ονάσογλου, Φωτογράφος

-    23 Μαΐου 2019:Καταστροφή των πέτρινων γεφυριών της Ελλάδας στη διάρκεια των πολεμικών επιχειρήσεων της δεκαετίας 1940"

Σπύρος Μαντάς, Ερευνητής

Γραμματεία

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

Περιβάλλοντος και Πολιτισμού

Τριπόδων 28, 10558 Πλάκα

Τηλ 210-3225245  φαξ 210-3225240

επιστροφή