«Πόλις, οντολογία, εκκλησιαστικό γεγονός»
Οι Εκδόσεις Πορφύρα παρουσιάζουν τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2019, στις 19.00, στο πατάρι του Αρμού (Μαυροκορδάτου 11, Αθήνα) τον συλλογικό τόμο ΠΟΛΙΣ, ΟΝΤΟΛΟΓΙΑ, ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ: Αναμέτρηση με τη σκέψη του Χρήστου Γιανναρά, σε ακαδ. επιμέλεια Σωτήρη Μητραλέξη και μετάφραση Γιάννη Πεδιώτη. Ο τόμος προέκυψε από το συνέδριο Polis, Ontology, Ecclesial Event: Engaging with Christos Yannaras’ Thought, το οποίο έλαβε χώρα στο Πανεπιστήμιο του Cambridge το 2017, και εκδόθηκε αρχικά στην αγγλική γλώσσα από τον εκδοτικό οίκο James Clarke & Co του Cambridge. Ο τίτλος – Πόλις, Οντολογία, Εκκλησιαστικό Γεγονός– παραπέμπει στα τρία μέρη του, εστιάζοντας αντιστοίχως στην πολιτική σκέψη, στη φιλοσοφία και στη θεολογία του Γιανναρά.
Στο βιβλίο γράφουν οι π. Ανδρέας Ανδρεόπουλος, Deborah Casewell, Jonathan Cole, Brandon Gallaher, Άγγελος Γουνόπουλος, π. Daniel Isai, Νικόλαος Κορωναίος, Marcello La Matina, Σωτήρης Μητραλέξης, Διονύσιος Σκλήρης, Paul Tyson, Rowan Williams, και ο John Milbank, ο οποίος υπογράφει τον πρόλογο. Είναι η πρώτη φορά που εκδίδεται στα Ελληνικά μια συλλογική ακαδημαϊκή μελέτη του πολυσχιδούς έργου του Χρήστου Γιανναρά.
To βιβλίο θα παρουσιάσουν οι: Δημήτρης Μόσχος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Θεολογίας ΕΚΠΑ Φανή Κουτσοβίτη, θεολόγος, συντακτική επιτροπή «Σύναξης» Σωτήρης Μητραλέξης, εντετ. διδάσκων φιλοσοφίας στο Τμήμα Φιλοσοφίας ΕΚΠΑ, ερευν. εταίρος Πανεπιστημίου Winchester Διονύσιος Σκλήρης, διδάκτωρ ελληνικών σπουδών (Πατρολογία) του Πανεπιστημίου της Σορβόννης, εντετ. διδάσκων στο Τμήμα Θεολογίας ΕΚΠΑ
https://porphyrabooks.gr/index.php?option=com_acymailing&ctrl=url&subid=3945&urlid=1808&mailid=271
«Εκκλησίες και Ξωκλήσια της Ίμβρου – εκεί που τα καντήλια δεν έσβησαν ποτέ»
Το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη σε συνεργασία με την Ιμβριακή Ένωση Μακεδονίας – Θράκης παρουσιάζει το Λεύκωμα Εκκλησίες και Ξωκλήσια της Ίμβρου – εκεί που τα καντήλια δεν έσβησαν ποτέ – έκδοσης Ιμβριακής Ένωσης Μακεδονίας – Θράκης, το Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2019, ώρα 6.30μμ στο Σισμανόγλειο Μέγαρο στην Κωνσταντινούπολη. Την εκδήλωση θα τιμήσει με την υψηλή Του παρουσία η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος.
Για το Λεύκωμα θα μιλήσουν: – Η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος. – Η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στην Κνσταντινούπολη κυρία Τζωρτζίνα (Γεωργία) Σουλτανοπούλου. – Εκπρόσωπος του Καθηγουμένου της Ι.Μ.Μ.Βατοπαιδίου κ. Εφραίμ – Ο Άρχων Μέγας Χαρτοφύλαξ της Μ.τ.Χ.Ε. και πρώην Πρόεδρος του Ε.Π.Σ.Ι. κ. Λάκης (Παντελεήμων) Βίγκας. – Ο Αντιπρόεδρος του Φιλανθρωπικού και Μορφωτικού Συλλόγου Ιμβρίων Κωνσταντινουπόλεως, Αιδεσιμολογιώτατος Πρεσβύτερος κ. Αδαμάντιος Κοκκινάκης. – Ο Άρχων Οστιάριος της Μ.τ.Χ.Ε. και Πρόεδρος της Ιμβριακής Ένωσης κ. Παύλος Σταματίδης – Ο Φωτογράφος της έκδοσης Κωνσταντίνος Βάντσος. Στην έναρξη της εκδήλωσης θα προβληθεί πεντάλεπτο σχετικό βίντεο. Παρουσιαστής της εκδήλωσης θα είναι ο Β΄ Αντιπρόεδρος της Ιμβριακής Ένωσης Μακεδονίας – Θράκης κ. Γεώργιος Χριστοφορίδης. Επίσης εκείνες τις ημέρες θα πραγματοποιηθεί εκδρομή για όσους επιθυμούν να συμμετέχουν.
Το εισοδικό της Αγίας Σοφίας
Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Δόμος το νέο βιβλίο «Το Εισοδικό της Αγίας Σοφίας». Πρόκειται για μια τετράχρωμη σκληρόδετη πολυτελή έκδοση 288 σελίδων, με πληθώρα εικόνων και πινάκων, που παρουσιάζει ο Χριστόφορος Δ. Σωφρονίου, Άρχων Υπομνηματογράφος της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας. Η έκδοση πραγματοποιήθηκε με την ευγενική χορηγία της Ελληνικής Εταιρίας Γρανιτών.
Ο Λούθηρος και η Μεταρρύθμιση
Σταύρος Ζουμπουλάκης (επιμ.)
Ο Λούθηρος και η Μεταρρύθμιση.
Ιστορία, θεολογία, πολιτική
Συναντήσεις 8
ISBN: 978-960-8053-64-9
σελ.: 440
τιμή: € 20
Το 2017 συμπληρώθηκαν πέντε αιώνες από τότε που ο Λούθηρος θυροκόλλησε, στις 31 Οκτωβρίου 1517, τις 95 θέσεις στο πανεπιστημιακό παρεκκλήσιο της Βιττεμβέργης, ενέργεια που επέπρωτο να αλλάξει την Ευρώπη και όλο τον χριστιανικό κόσμο. Η 500ή επέτειος του γενεθλίου έτους του προτεσταντισμού υπέδειξε πολύ φυσιολογικά το θέμα του όγδοου συνεδρίου των Συναντήσεων του Άρτου Ζωής.
Η νεοελληνική ιστορία διασταυρώθηκε με τον προτεσταντισμό, στο πρόσωπο κυρίως και τη δράση του πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Κυρίλλου Λουκάρεως, το κίνημα όμως αυτό δεν ρίζωσε στην Ελλάδα. Οι Έλληνες δεν γνωρίζουμε τι είναι και τι πιστεύουν οι προτεστάντες, δεν τους έχουμε συναναστραφεί στα χωριά και τις πόλεις μας, και γι’ αυτό ίσως διατηρούμε μια καχύποπτη ή και εχθρική στάση απέναντί τους. Όσο όμως και αν αγνοούμε ή εχθρευόμαστε τη Μεταρρύθμιση, ζούμε και εμείς, οι σημερινοί Έλληνες, στον κόσμο που εκείνη δημιούργησε, στον κόσμο δηλαδή της ατομικότητας, με όλα όσα αυτή συνεπάγεται στο ηθικό, κοινωνικό και πολιτικό πεδίο. Ταυτόχρονα βεβαίως ζούμε και σε έναν κόσμο που έχει γεννηθεί από εντελώς διαφορετικές ιστορικές διαδικασίες, που συνδέονται με το Βυζάντιο και το τέλος του, και με την οθωμανική κυριαρχία και το τέλος της.
Η ιστορική, θεολογική και πολιτική προσέγγιση της Μεταρρύθμισης και των επιπτώσεών της που αποπειραθήκαμε στο συνέδριο δεν φιλοδοξεί να καλύψει ένα κενό παιδείας, μάλλον να το επιβεβαιώσει θέλει και να υπαινιχθεί ότι αξίζει τον κόπο να τη γνωρίσουμε καλύτερα και στον τόπο μας.
Οι συγγραφείς του τόμου:
Περικλής Βαλλιάνος
Κώστας Γαγανάκης
Γιώργος Γρηγορίου
Ανδρονίκη Διαλέτη
Σταύρος Ζουμπουλάκης
Γιώτης Κανταρτζής
Ιωάννης Κυριακαντωνάκης
Θάνος Λίποβατς
Γρηγόρης Μολύβας
Θεοδόσης Νικολαΐδης
Πάρις Παπαγεωργίου
Αργύρης Πέτρου
Γιώργος Πλακωτός
Αντώνης Λ. Σμυρναίος
Γιάννης Τσεβάς
Επιχειρήματα για την ύπαρξη του Θεού και άλλα δοκίμια αναλυτικής φιλοσοφίας της θρησκείας
Μόλις κυκλοφόρησε από τον Άρτο Ζωής το βιβλίο «Επιχειρήματα για την ύπαρξη του Θεού και άλλα δοκίμια αναλυτικής φιλοσοφίας της θρησκείας» υπό την επιμέλεια των Καθηγητών Στέλιου Βιρβιδάκη και Μιχάλη Φιλίππου, το οποίο φιλοδοξεί να παρουσιάσει, για πρώτη φορά στην ελληνική βιβλιογραφία, τη θεματική και τις μεθόδους του ταχύτατα αναπτυσσόμενου κλάδου της αναλυτικής φιλοσοφίας της θρησκείας, o οποίος παραμένει άγνωστος στη χώρα μας, παρά την εντυπωσιακή του επίδραση και παρουσία στον διεθνή χώρο τα τελευταία σαράντα χρόνια. Ο αναγνώστης της συλλογής θα έχει την ευκαιρία να εμβαθύνει σε ορισμένα από τα σημαντικά ζητήματα της φιλοσοφίας της θρησκείας, που εξετάζονται από τη σκοπιά της αναλυτικής παράδοσης, και να εξοικειωθεί με τη σκέψη στοχαστών οι οποίοι έχουν συμβάλει άμεσα ή έμμεσα στη σύγχρονη άνθησή της. Αναδεικνύονται νέες θεωρήσεις παραδοσιακών προβλημάτων, όπως η δυνατότητα απόδειξης της ύπαρξης του Θεού και η μεταφυσική σύλληψη της μετά θάνατον ζωής, καθώς και γνωσιολογικών ερωτημάτων για τη δικαιολόγηση και τη στήριξη της θρησκευτικής πίστης, ενώ συζητούνται οι τοποθετήσεις και η επιχειρηματολογία φιλοσόφων όπως ο Λούντβιχ Βίτγκενσταϊν, ο Άλβιν Πλάντινγκα, ο Ρίτσαρντ Σουίνμπερν και ο Τζων Κόττινγκχαμ. Αν και ο κύριος στόχος του βιβλίου είναι η παρουσίαση των εξελίξεων στον χώρο της αναλυτικής φιλοσοφίας της θρησκείας, κρίθηκε ότι θα ήταν χρήσιμο να δοθεί στον αναγνώστη η ευκαιρία να έλθει σε επαφή και με τα ειδικότερα εργαλεία και τις μεθόδους της σύγχρονης αναλυτικής θεολογίας. Γι’ αυτό και συμπεριλαμβάνεται στον τόμο ένα επίμετρο, χαρακτηριστικό δείγμα αυτών των προσεγγίσεων, οι οποίες θα μπορούσαν να ενδιαφέρουν τον φιλοσοφικά προσανατολισμένο συστηματικό θεολόγο.
Οι συγγραφείς του τόμου: Μαρία Βενιέρη, Στέλιος Βιρβιδάκης, Πέγκυ Βουτσινά, Μιλτιάδης Ν. Θεοδοσίου, Μιχάλης Φιλίππου
ISBN: 978-960-8053-63-2
σελ.: 544
τιμή: € 25
Διορθόδοξη Πορεία προς τη Μεγάλη Σύνοδο (1872-2016)
![]() ![]() ![]() ![]() |