Διαδρομή: Αρχική Σελίδα »

Επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχου στο Πριγκιπάτο του Μονακό (06/05/2014)

Επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχου στο Πριγκιπάτο του Μονακό

Η Α.Θ. Παναγιότης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, αποδεχθείς διά τρίτη συνεχή φορά πρόσκληση του Γαλλικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (IFRI), μετέβη διά το διάστημα μεταξύ 12ης-16ης Δεκεμβρίου εις Μονακό, διά να συμμετάσχει εις το Διεθνές Συνέδριο με θέμα «World Policy - global governance». Με την ίδια ευκαιρία η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης συμμετείχε στις εκδηλώσεις διά τον εορτασμό του προστάτου της Ελληνορθοδόξου Κοινότητος-Ενορίας, Νίκαιας-Κυανής Ακτής και Μονακό «Αγίου Σπυρίδωνος», της Ιεράς Μητροπόλεως Γαλλίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Την πρωίαν της ίδιας ημέρας ετελέσθη Πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Γαλλίας και Εξάρχου Ευρώπης κ. Εμμανουήλ.

Το εσπέρας της ίδιας ημέρας ο Οικουμενικός Πατριάρχης ηυλόγησε το προς τιμήν Αυτού υπό των Αρχόντων Οφφικιάλων της Ι. Μητροπόλεως παρατεθέν επίσημον δείπνον εις το ξενοδοχείο Hermitage, κατά το οποίον προσεφώνησε τον Παναγιώτατο ο Πρόεδρος της Αδελφότητος «Παναγία η Παμμακάριστος» κ. Οδυσσεύς Σασαγιάννης. Παραθέτουμε το κείμενο της ομιλίας αυτής:

«Παναγιώτατε,

Σας καλωσορίζουμε στο Μονακό, έμπλεοι χαράς και ευγνωμοσύνης. Είναι όντως ξεχωριστή ευλογία να Σας έχουμε ανάμεσά μας. Η συνάντηση μαζί Σας είναι πάντοτε αξέχαστη εμπειρία, μας ανοίγει νέους ορίζοντες, μας εμπνέει. Μας δίνει δύναμη ο δικός Σας ο δυναμισμός, η αγωνιστικότητα Σας και η παρρησία Σας μας εμψυχώνουν.

Μας διδάσκετε συνεχώς με το παράδειγμά Σας, τις παρεμβάσεις Σας, με το θυσιαστικό ήθος Σας. Μας υπενθυμίζετε ότι ο χριστιανός δεν μπορεί να είναι αδρανής, αδιάφορος και παθητικός απέναντι στις προκλήσεις των καιρών, απέναντι στη σύγχρονη εικονομαχία, την καταρράκωση του προσώπου του κατ΄ εικόνα Θεού πλασθέντος ανθρώπου. Ως χριστιανοί, δεχθήκαμε πολλά, «τα πάντα», και καλούμαστε να δώσουμε πολλά, «τα πάντα τοις πάσι». Η αληθινή αγάπη δεν είναι συγκίνηση και συναισθηματισμός, αλλά θυσιαστική και σταυρική εμπειρία, με πηγή και ορίζοντα την Ανάσταση.

Την ίδια υφή έχει και το πνεύμα του διαλόγου που εκφράζετε με την ανοιχτοσύνη και τις πρωτοβουλίες Σας. Με τον διάλογο καλλιεργείται η εμπιστοσύνη, όλοι εμπλουτίζονται, αφού ο ειλικρινής διάλογος έχει μόνο κερδισμένους, κανένα χαμένο.

Βλέπουμε στο πρόσωπό Σας τον Απόστολο της ειρήνης μεταξύ των Εκκλησιών, των θρησκειών και των πολιτισμών, μεταξύ των λαών και μεταξύ των ατόμων, μεταξύ ανθρώπου και φύσης. Θυμόμαστε την εμπνευσμένη πρωτοβουλία Σας να ανακηρύξετε το τρέχον έτος, «έτος πανανθρώπινης αλληλεγγύης», τις πολλές παρεμβάσεις Σας για καταλλαγή και συμφιλίωση.

Σας υποδεχόμαστε, Παναγιώτατε, απόψε μέσα σε γιορτινή ατμόσφαιρα και διάθεση, συμπορευόμενοι προς τα Χριστούγεννα, την εορτή της Σαρκώσεως του Λόγου, που αποτελεί «το πάντων καινόν καινότατον, το μόνον καινόν υπό τον ήλιον», όπως έγραφε ο Ιωάννης ο Δαμασκηνός.

Οι στολισμένοι δρόμοι και τα εκθαμβωτικά φώτα στις πόλεις μας δεν φθάνουν βέβαια στην καρδιά του ανθρώπου. Τελικά, όμως, «μέσα στις ανθρώπινες καρδιές» κρίνεται η μοίρα του ανθρώπου, όπως έλεγε ένας σπουδαίος σύγχρονος θεολόγος. «Ει έχεις καρδίαν, δύνασαι σωθήναι», διαβάζουμε στο Γεροντικόν.

Αυτό που ελευθερώνει τον άνθρωπο είναι το φως του Χριστού, είναι η γέννηση του Χριστού μέσα στις καρδιές μας. Ο Χριστός είναι ο «Θεός μεθ΄ ημών», είναι η «ειρήνη ημών», «το Άλφα και το Ωμέγα». Χωρίς την «ειρήνην του Θεού, την υπερέχουσαν πάντα νουν», δεν είναι δυνατόν να υπάρξει γνήσια ειρήνη με τον εαυτό μας, με τον συνάνθρωπο, με την κτίση. «Χωρίς εμού, ου δύνασθε ποιείν ουδέν»

Παναγιώτατε,

Είμαστε αφοσιωμένα τέκνα της Μητρός Εκκλησίας, ταπεινοί αρωγοί στο έργο Σας ,όπου και όταν Εσείς κρίνετε και μας καλείτε. Αισθανόμαστε δεμένοι στενά, υπαρξιακά, βαθύτατα πνευματικά, με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, και είμαστε υπερήφανοι που κρατάτε Εσείς, στα στιβαρά Σας χέρια, το πηδάλιο της Ορθοδοξίας!

Έρρωσθε Παναγιώτατε Πάτερ και Δέσποτα!»

 

 

 
επιστροφή